ÖĞRENCİ İŞLERİ
Lisansüstü Programların Kontenjanları Ne Zaman Belli Oluyor?
Kontenjanlar Ocak ve ağustos aylarında belli olmaktadır. Kontenjanlar belirlendiğinde
Üniversitemiz ve Enstitü web sayfasından http://www.cumhuriyet.edu.tr/ ve http://saglikbilenst.cumhuriyet.edu.tr/index.php duyurulmaktadır.
Lisansüstü Programlara Başvurular Ne Zaman Yapılıyor?
Lisansüstü programlara başvurular Ocak ve ağustos aylarında Enstitümüz web
sayfasından yapılmaktadır.
Yüksek Lisans Programlarına Girmek İçin Aynı Bölümden mi Mezun Olmalıyım?
Programlara alınacak öğrencilere ilişkin kontenjan teklifleri ilgili Ana Bilim Dalı
Başkanlıkları tarafından belirlenmektedir. Bazı Ana Bilim Dalları başka alanlardan mezunları da kabul etmektedirler. Bu durum, kontenjanların ilanı esnasında belirtilmektedir.
Aynı Anda İki Yüksek Lisans Programına Devam Edebilir Miyim?
Aynı anda hem aynı enstitü hem de farklı enstitülerde iki farklı Ana Bilim dalında
lisansüstü eğitime ancak bir tezli bir tezsiz olmak şartıyla devam edebîlersiniz.
Yazılı ve Mülakat Sınavları Nerede ve Ne Zaman Yapılıyor?
Yazılı ve mülakatlar ilgili Ana Bilim Dallarında, ilanda belirtilen tarih ve saatte
yapılmaktadır.
Sonuçlar Nerede Duyuruluyor?
Sonuçlar Enstitümüz web (http://saglikbilenst.cumhuriyet.edu.tr/index.php) sayfasında
yayınlanmaktadır.
Kesin Kayıtta İstenen Belgeler Nelerdir?
Gerekli belgeler Üniversitemizin ve Enstitümüzün web sayfalarında yayınlanmaktadır.
Belgelerin Asıllarını Getirmemiz Gerekiyor Mu?
Enstitümüze sunulacak belgelerin asılları veya belgelerin düzenlendiği kuruluşlardan
onaylı olan fotokopileri getirilmelidir. Asıl belgeler öğrencide kalmaktadır.
Benim Yerime Başkası Kayıt Yaptırabilir Mi?
Kayıt için öğrencilerin bizzat kendileri başvurmak zorundadır.
Kayıt İşlemlerim Bittikten Sonra Dersleri Nasıl Seçebilirim?
Kesin kayıt işlemlerini tamamlayan öğrencinin kayıt yenileme tarihleri içinde, öğrenci
şifresi ile otomasyon sistemine girerek ders seçimini yapar. Ders seçim işlemini yaptıktan sonra program koordinatörleri ve atanmışsa tez danışmanlarına onaylatılır.
Danışman Atanmayan Öğrencilerin Ders Kayıt Onayları Nasıl Yapılmaktadır?
Danışman atanıncaya kadar bu işlemler Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından önerilen
“Program Koordinatör”leri tarafında yapılır.
Dersler Nerede Yapılıyor?
Bütün dersler ilgili Ana Bilim Dallarının bağlı oldukları Fakültelerde yapılmaktadır.
Derslere Devam Zorunluluğu Var Mı?
Yönetmeliğimize göre lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için; kuramsal derslerde % 70, uygulamalı derslerde % 80 devam etmiş olma şartı bulunmaktadır.
Başvuruda Mezun Olma Şartı Var Mıdır?
Mezun olabilecek adaylarda başvurabilir.
ALES Sınavına Girmek Zorunda Mıyım?
Enstitümüz lisansüstü programlarına başvurularda ALES şartı aranmaktadır. Tezsiz yüksek lisans programlarında aranmamakla birlikte, başarı puanını %30 etkilemektedir.
ALES Sınavından Kaç Puan Almam Gerekiyor?
İstenen puan türünde yüksek lisans için en az 55, doktora için en az 60 ve üstü puan şartı vardır. Web sayfamızda ilan edilecek olan duyurularda bu hususlar belirtilecektir.
Tezsiz Yüksek Lisans Mezunları Doktora Yapabilir Mi?
06.02.2013 tarihinden önce Tezsiz Yüksek Lisans programlarına kayıt yaptıran tüm öğrenciler Doktora programına başvuru yapabilirler. Ancak bu tarihten sonra kayıt yaptıran öğrenciler ise doktora programına müracaat edemeyecektir. Doktora ilanında tezli yüksek lisans şartı varsa tezsiz yüksek lisans öğrencileri doktora programına başvuru yapamazlar.
En Erken Ne Zaman Mezun Olabilirim?
Tezli yüksek lisans öğrencisi, derslerini, seminer dersini ve tez çalışmasını başarı ile tamamlamış olan öğrenciler, en erken üçüncü yarıyılın sonunda mezun olabilirler.
Yüksek Lisanstan Mezun Olabilmek İçin Yayın Şartı Nedir?
Öğrencinin alanı veya teziyle ilgili ilk isim olarak hazırladığı en az bir adet bildirisinin ulusal ya da uluslararası konferans, kongre veya sempozyumda poster ya da sözlü olarak sunulmuş olması, bir adet bilimsel makalenin ULAKBİM TR dizinde taranan ulusal/uluslararası hakemli bir dergi veya 14/5/2018 tarihli ve 2018/11834 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği kapsamında kabul gören bir dergide yayına kabul edilmiş/yayınlanmış olması, tez çalışmasıyla ilgili en az bir karma sanatsal etkinliğe katılmış olması şartlarından birini yerine getirmesi, yüksek lisans tez savunma jürisinin kurulması için ön şart olarak aranır. İlgili yayınlarda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi adının geçmesi şartı aranır. Tez savunma sınavı tarihi enstitü ana bilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından belirlenerek, sınav tarihinden en geç bir ay önce yazılı olarak enstitüye bildirilir.
Katkı Payı Ne Zaman Yatırılması Gerekiyor?
Yasal Öğrenim süresini dolduran öğrenciler Enstitü web sayfasında her dönem ilan edilen dönemlerde katkı paylarını yatırmak zorundadır. Yüksek Lisans 6 yarıyıldan sonra Doktora 12 yarıyıldan sonra katkı payı yatırılar
Araştırma Görevlileri Katkı Payı Öder mi?
Araştırma Görevlileri katkı payı ödemezler.
En Geç Ne Zaman Mezun Olabilirim?
Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır.
Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.
Başka Üniversiteden Ders Alabilir Miyim?
Tezli yüksek lisans öğrencisinin alacağı derslerin en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca enstitü ana bilim/ana sanat dalı başkanlığının önerisi ve EYK onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en fazla iki ders seçilebilir.
Doktora programlarında enstitü ana bilim/ana sanat dalı başkanlığının önerisi ve EYK onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en fazla iki, lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için en fazla dört ders seçilebilir.
Yatay Geçiş Başvuru Şartları Nelerdir?
Üniversite içindeki başka bir enstitü ana bilim/ana sanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış başarılı öğrenciler, ilgili ana bilim/ana sanat dalı kurulunun olumlu görüşü ve EYK’nın kararıyla lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. İlgili ana bilim/ana sanat dalı kurulunun görüşü alınarak enstitü yönetim kurullarınca belirlenen yatay geçiş kontenjanları ilan verilerek duyurulur.
Teze başlamış öğrenci yatay geçiş yoluyla enstitüye kayıt yaptıramaz. Derslerini tamamlamış ve tez aşamasına gelmiş, ancak tez çalışmasına ayrılacağı enstitüde başlamamış olan öğrencilerin yatay geçiş yapmaları, ilgili ana bilim/ana sanat dalı kurulunun önerisi ve EYK’nın kararı ile kesinleşir.
Yatay geçiş yapacak öğrencinin (b) bendinde öngörülen şartları sağlaması, kayıtlı bulunduğu enstitüde almış olduğu derslerin tümünü başarmış olması ve aldığı derslerden genel not ortalamasının yüksek lisans için 100 üzerinden en az 75 ve doktora için en az 80 puan veya eşdeğeri olması gerekir.
Başvurular ilgili enstitü ana bilim/ana sanat dalı tarafından değerlendirilir ve EYK’nın kararı ile kesinleşir. Yatay geçiş şartlarını sağlayanların sayısı ilan edilen kontenjandan fazla ise genel not ortalaması daha yüksek olanlar öncelik kazanır.
Daha Önceden Alınan Bir Dersten Muaf Olabilir Miyim?
Bir öğrencinin kayıtlı olduğu başka bir enstitü veya programdan almış olduğu
lisansüstü derslerden yüksek lisans için en az 70, doktora için en az 75 notla başardığı dersler, ana bilim/ana sanat dalının önerisi ve EYK’nın onayı ile yüksek lisans ve doktora için geçerli derslerden sayılabilir. Saydırılacak derslerin kredisi zorunlu derslerin yüzde ellisini geçemez.
Önceden özel öğrenci olarak ders alanlar ilgili ana bilim/ana sanat dalının lisansüstü
programına kayıt yaptırmaya hak kazandıklarında, öğrencinin başvurusu, ana bilim/ana sanat dalının önerisi ve EYK’nın kararı ile aldıkları derslerden muaf sayılabilirler. Bu derslerden muaf sayılabilmesi için öğrencinin ilgili dersleri, son iki yıl içerisinde almış ve başarmış olması gerekir. Başka üniversitelerden özel öğrenci statüsünde alınmış dersler için de aynı hükümler uygulanır.
Kaydımı Dondurabilir Miyim?
Kayıt dondurma talepleri eğitim ve öğretimin başlamasından itibaren on beş gün içerisinde yapılır. Kaydınızı dondurmanız, yani izinli sayılmanız için geçerli mazeretinizin olması gerekir. Dilekçe ile Ana Bilim Dalı Başkanlığına başvurulur. Dilekçeniz Enstitümüze ulaştıktan sonra Enstitü Yönetim Kurulu durumunuzu inceleyerek kayıt dondurma talebi konusunda karar verir.
Özel Öğrenci Başvurusu Ne Zaman Yapılıyor?
22 Kasım 2019 tarih ve 30956 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliğikle;, (1) Bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olan öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumlarındaki lisansüstü derslere kayıtlı olduğu enstitü Ana Bilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Lisansüstü derslere kabul edilen öğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyet işlemleri kayıtlı olduğu enstitü Ana Bilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından yürütülür. Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hükümler yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
Diplomamı Ne Zaman Alabilirim?
Diplomalar hazırlanıp Rektörlük Makamına imzaya sunulur. En geç bir hafta içinde verilir.
Diplomamı bir başkası alabilir mi?
24.05.2017 tarihli senato kararı ile yürürlüğe giren, "Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Diploma, Diploma eki ve Geçici Mezuniyet Belgesi Düzenleme Yönergesinin 12. maddesi
” Diploma, diploma eki ve geçici mezuniyet belgesi yalnızca hak sahiplerinin kendilerine veya noter vekâleti ibraz eden vekillerine teslim edilir. Vefat eden kişinin diploması, istekleri halinde kanuni mirasçısına verilir.” gereğincen sadece kendisi ve noter vekâleti verdiği kişiye verilir.
Geçici Mezuniyet Belgesinin Geçerlilik Süresi Nedir?
24.05.2017 tarihli senato kararı ile yürürlüğe giren, "Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Diploma, Diploma eki ve Geçici Mezuniyet Belgesi Düzenleme Yönergesinin 11. maddesi
“Geçici Mezuniyet Belgesi; Diploması henüz düzenlenmemiş mezun öğrencilerin istekleri üzerine düzenlenir ve düzenlendiği tarihten itibaren 1 ay süreyle geçerlidir.” gereğince bir aydır.
Diplomamı Kaybettim, Ne Yapmam Gerekir?
Bir ulusal gazeteye ilan vermeniz ve Enstitümüze bir dilekçe ile müracaat etmeniz gerekmektedir. Hazırlanacak diplomada ikinci nüsha olarak hazırlandığı belirtilmektedir.
Başarısız Olduğum Bir Dersi Nasıl Üzerimden Düşürebilirim?
Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren ders dışında,
alınan ve başarısız olunan bir dersin takip eden yarıyılda açılamaması veya öğrenim süresi boyunca iki defa alınıp başarısız olunması durumunda öğrencinin talebi, danışmanın onayı, ilgili ana bilim/ana sanat dalının önerisi ve EYK’nın kabulü ile takip eden yarıyılın ilk iki haftası içinde bu dersin yerine yeni bir ders alınabilir.
Almam Gerekli Zorunlu Asgari Ders Sayısı Nedir?
Tezli yüksek lisans programı, toplam yirmi bir krediden az olmamak şartıyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasıyla birlikte, bir adet kredili veya kredisiz bilimsel araştırma teknikleri ve yayın etiğini içeren derslerden oluşur. Tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak şartıyla seminer dersi ve bilimsel araştırma teknikleri ve yayın etiğini içeren dersle birlikte en az dokuz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır. Seminer dersi iki saat olup her bir öğretim üyesi için tek bir yarıyılda açılabilir. Seminer dersi uygulamalı ve kredisizdir.
Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden ve 60 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak şartıyla en az yedi ders, seminer, yüksek lisans programında önceden alınmamış ise bir adet kredili veya kredisiz bilimsel araştırma teknikleri ve yayın etiğini içeren bir ders, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik on dört ders, seminer, bir adet kredili veya kredisiz bilimsel araştırma teknikleri ve yayın etiğini içeren bir ders, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur. Seminer dersi uygulamalı ve kredisizdir
Doktora Yeterlik Sınavına Ne Zaman Girmeliyim?
Öğrenci, kredili derslerini tamamlamasını izleyen yarıyılda yeterlik sınavına alınır. Ancak tezli yüksek lisans derecesi ile başvuran öğrenci en geç beşinci yarıyılın sonuna kadar, lisans diploması ile kabul edilen öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. İkinci sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.
Doktora Yeterlik Sınavı Nasıl Yapılır?
Öğrenci, derslerini tamamlamasını izleyen yarıyılda yeterlik sınavına alınır. Bu süreç, ilgili ana bilim dalına dilekçe vermesi ve ana bilim dalının sınava girmesi yönündeki kararıyla başlar. Bu sürecin takip edilmesinden öğrencinin danışmanı sorumludur. Yeterlik sınavları, enstitü ana bilim/ana sanat dalı başkanlığı tarafından önerilen ve EYK tarafından onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklı bilim dallarındaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurar. Sınav jürisi en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere, danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda EYK karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur. Yeterlilik sınavı toplantıları, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanında uzmanların katılımına açıktır. Jüri, yeterlik sınavı ile ilgili nihai kararını kapalı görüşmeyle verir.
Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Sınav jürileri öğrencinin
yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, enstitü ana bilim/ana sanat dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.
a) Sınavda başarısız olan öğrenci, altı ay sonra tekrar sınava alınır.
b) Doktora yeterlik yazılı ve sözlü sınavlarının başarı notu 100 üzerinden 75’tir. Yazılı sınavda en az 75 puan alarak başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır.
c) Olumsuz oy kullanan jüri/jürilerin gerekçelerini tutanağa eklemeleri gerekir.
ç) EYK’nın gerekli görmesi hâlinde sınav tarihi ve yeri değiştirilebilir.
d) Öğrencinin tez danışmanı, yeterlik jürisine mazereti nedeniyle katılamayacak olan jürinin durumunu Enstitüye bildirir, yerine yedek jüri üyesinin katılımını sağlar.
e) Yeterlik yazılı sınav süresi en az 90 dakika, sözlü sınav süresi en az 60 dakikadır.
Yeterlik sınavı jürisi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. Öğrenci, ilgili enstitü kararıyla belirlenecek dersleri başarmak zorundadır.
Doktora Yeterlik Sınavında Başarısızlık Durumunda Ne Olur?
Tezli yüksek lisans derecesi ile başvuran öğrenci en geç beşinci yarıyılın sonuna kadar, lisans diploması ile kabul edilen öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Belirtilen sürelerde sınava girmeyen öğrenci -EYK tarafından kabul edilen bir mazereti olmaması halinde- başarısız sayılır. EYK tarafından mazereti kabul edilen öğrencilere yeni sınav hakkı verilir. Bir sonraki yarıyılda EYK tarafından kabul edilen mazereti olmaksızın yeterlilik sınavına tekrar girmeyen öğrenci başarısız sayılır ve programla ilişkisi kesilir.
Danışman Değişikliği Nasıl Yapılır?
Bir doktora/yüksek lisans öğrencisinin tez danışmanı, öğrencinin ve/veya danışmanın yazılı talebi ve ana bilim/ana sanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi ve danışman değişiklik formundaki gerekleri yerine getirerek talepte bulunmaları halinde EYK kararıyla değiştirilebilir.
Birinci Tez İzleme Sınavına Ne Zaman Girebilirim?
Öğrenci tez izleme komitesine, tez önerisi EYK tarafından kabul edildikten altı ay sonra birinci tez izleme raporunu sunarak tez izleme komitesi önünde savunur. Öğrenci toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar ve ilgili ana bilim dalına dilekçeyle başvurur. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir.
İkinci ve Daha Sonraki Tez İzleme Sınavına Ne Zaman Girebilirim?
Birinci tez izleme komitesinin ardından takip eden her altıncı ayın içinde ise tez izleme raporunu sunmak ve savunmak zorundadır. Öğrenci toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar ve ilgili ana bilim dalına dilekçeyle başvurur. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir.
Tez Önerisi Savunma Sınavı Sonucunda Tez Konum Değişince Nasıl İşlem Yapılıyor?
Tez konusu değiştirilen öğrenci yeni tez önerisi savunma sınavına tekrar girecek ve en az 3 tez izleme sınavına girmek ve başarılı olmak zorundadır.
Tez Savunma Sınavı Jüri Üyeleri Nasıl Oluşturulur?
Yüksek lisans öğrencisinin alanı veya teziyle ilgili ilk isim olarak hazırladığı en az bir adet bildirisinin ulusal ya da uluslararası konferans, kongre veya sempozyumda poster ya da sözlü olarak sunulmuş olması, bir adet bilimsel makalenin ULAKBİM TR dizinde taranan ulusal/uluslararası hakemli bir dergi veya 14/5/2018 tarihli ve 2018/11834 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği kapsamında kabul gören bir dergide yayına kabul edilmiş/yayınlanmış olması, tez çalışmasıyla ilgili en az bir karma sanatsal etkinliğe katılmış olması şartlarından birini yerine getirmesi, yüksek lisans tez savunma jürisinin kurulması için ön şart olarak aranır. İlgili yayınlarda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi adının geçmesi şartı aranır. Tez savunma sınavı tarihi enstitü Ana Bilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından belirlenerek, sınav tarihinden en geç bir ay önce yazılı olarak enstitüye bildirilir.
Yüksek lisans tez jürisi, tez danışmanı ve ilgili enstitü ana bilim/ana sanat dalı başkanlığının önerisi ve EYK onayı ile atanır. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de Üniversite dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda, ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz.
Doktora tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde, düzeltme ile öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman ilgili tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşünü ve öğrencinin tez konusu ile ilgili ilk yazarın yine öğrencinin kendisinin olduğu TR ULAKBİM’de taranan ulusal veya uluslararası hakemli bir dergide yayımlanmış veya yayıma kabul yazısı aldığı en az bir makalesini enstitüye gönderilmek üzere ana bilim dalı başkanlığına teslim eder. Tez danışmanları söz konusu yayınlarda ortak yazar olarak yer alabilir. İlgili yayında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi adının geçmesi şartı aranır. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez EYK’ya gönderilir.
Doktora tez jürisi, danışman ve enstitü ana bilim/ana sanat dalı başkanlığının önerisi ve EYK onayı ile atanır. Jüri, uzmanlık alanlarını göz önünde bulundurarak üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az ikisi Üniversite dışından olmak üzere danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. Jüri üyelerinden herhangi birinin sınava katılamaması durumunda yedek üyeler sınava davet edilir. Danışmanın oy hakkı olup olmadığı hususunda EYK karar verir. Danışmanın oy hakkı olmaması durumunda jüri altı öğretim üyesinden oluşur. Ayrıca ikinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir.
Mezun Olabilmem İçin En Az Kaç Tez İzleme Komitesi Toplantısı Girmem Gerekir?
Öğrencinin tezinin sonuçlanabilmesi için, tez önerisi kabul edildikten sonra en az üç
başarılı tez izleme komitesi raporu sunulması gerekir.
Doktorada Mezun Olabilmek İçin Yayın Şartı Nedir?
Doktora tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde, düzeltme ile öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman ilgili tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşünü ve öğrencinin tez konusu ile ilgili ilk yazarın yine öğrencinin kendisinin olduğu TR ULAKBİM’de taranan ulusal veya uluslararası hakemli bir dergide yayımlanmış veya yayıma kabul yazısı aldığı en az bir makalesini enstitüye gönderilmek üzere ana bilim dalı başkanlığına teslim eder. Tez danışmanları söz konusu yayınlarda ortak yazar olarak yer alabilir. İlgili yayında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi adının geçmesi şartı aranır. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile karar verilmek üzere tez EYK’ya gönderilir.
Burs Başvurusu Nasıl Yapabilirim?
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu bursu için http://www.kyk.gov.tr/ internet adresinden, Türk Eğitim Vakfı bursu için http://www.tev.org.tr/ internet adresinden başvuru yapabilirler. Burs başvuruları enstitümüz http://saglikbilenst.cumhuriyet.edu.tr/index.php internet sayfasından takip edilebilir.
Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtlarında Kalabilir mi?
Lisansüstü öğrenciler KYK yurtlarında kalabilir. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun internet sayfasından başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Kaydım Hangi Durumlarda Silinir?
Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Yaz öğretimi bu süreye dahil edilmez. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz ve süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin ilişiği kesilir.
Tezli yüksek lisans dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya azami süre içerisinde tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin program ile ilişiği kesilir.
Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde düzeltmeleri yapılan tezi aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da başarısız bulunarak tezi kabul edilmeyen öğrencinin program ile ilişiği kesilir.
EYK tarafından onaylanan tez savunma sınavı tarihinde geçerli bir mazereti olmadan veya mazeretsiz olarak sınava katılmayan öğrenci tez savunma sınavından başarısız sayılır ve öğrencinin program ile ilişiği kesilir.
Tez sınavında başarılı olmak ve mezuniyet için gerekli şartları da sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öğrencisine tezli yüksek lisans diploması verilir. EYK, öğrencinin talebi halinde teslim
süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu koşulları yerine getirmeyen öğrenci şartları yerine
getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami
süresinin dolması halinde program ile ilişiği kesilir.
Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt yaptırdığı programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi
tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde derslerini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Doktorada derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını birinci fıkrada belirtilen on iki veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin ilişiği kesilir.
Doktora öğrencileri aynı yıl içerisinde, ayrı dönemlerde olmak koşuluyla, bir öğrenci en fazla iki kez yeterlik sınavına girer. İkinci sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.
Doktora tez izleme komitesi tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Doktora tez savunma sınavında tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin
Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunmada da başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Tez savunmasında başarılı olmak ve diğer şartları da sağlamak kaydıyla doktora tezinin ciltlenmiş üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenci doktora diploması almaya hak kazanır. EYK, öğrencinin başvurusu üzerine teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu şartları
yerine getirmeyen öğrenci şartları yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde program ile ilişiği kesilir
Tez Danışman Ne Zaman Atanır ve Danışman Atanma Kriterleri Nelerdir?
Yüksek lisans tez danışmanı olarak atanabilmek için öğretim üyesinin en az iki
yarıyıl boyunca bir lisans programında ders vermiş olması, doktora veya doçentliğinin ilgili alanda olması gerekir. İlgili programlarda belirtilen niteliklere sahip yeterli öğretim üyesi bulunmaması durumunda yakın alanlardan danışman atanabilir. Disiplinler arası programlarda ise, danışmanlar o alan ile doğrudan ilişkili lisansüstü eğitim programında ders veren öğretim üyeleri arasından en geç birinci yarıyıl sonuna kadar atanır.
Tezsiz yüksek lisans programında, ana bilim/ana sanat dalı kurulunun önerisi ve
EYK’nın kararıyla her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi veya doktora derecesine sahip bir öğretim görevlisi en geç birinci yarıyılın sonuna kadar belirlenir.
Doktora tez danışmanı olarak atanabilmek için öğretim üyesinin en az dört yarıyıl
boyunca lisans veya iki yarıyıl boyunca bir tezli yüksek lisans programında ders vermiş olması, doktora veya doçentliğinin ilgili alanda olması, başarıyla tamamlanmış en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olması gerekir. İlgili programlarda belirtilen niteliklere sahip yeterli öğretim üyesi bulunmaması durumunda yakın alanlardan en geç ikinci yarıyıl sonuna danışman atanabilir.
Lisansüstü Programlarda Bir Öğretim Üyesi Ne Zaman Ders Verebilir?
Doktora programı için söz konusu öğretim üyelerinin, en az dört yarıyıl bir lisans ya da iki yarıyıl boyunca tezli yüksek lisans programında ders vermiş olması gerekir.
Tez izleme Komitesi Ne Zaman Kurulur ve Kimlerden Oluşur?
Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için ilgili enstitü ana bilim/ana sanat dalı kurulunun önerisi ve EYK onayı ile bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur.
Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede tez danışmanından başka ilgili enstitü ana bilim/ana sanat dalı içinden ve dışından birer üye yer alır. Tez izleme komitesi üyelerinin uzmanlık alanlarının belirlenmiş olan tez konusu ile uyumlu olmasına özellikle disiplinlerarası tez çalışmalarında tez izleme komitesi üyelerinin farklı disiplinlerden olmasına ve ilgili disiplinin öğretim üyelerinin de görev almasına dikkat edilir. İkinci tez danışmanının olması durumunda ikinci tez danışmanı dilerse komite toplantılarına katılabilir.
Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, ilgili enstitü ana bilim/ana sanat dalı kurulunun önerisi ve EYK onayı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.
MALİ İŞLER
Yabancı Dil Tazminatı Hangi Şartlarda Ve Nasıl Ödenir?
Yabancı Dil KPDS tazminatının ödenmesi; personelin unvanına, bilinen yabancı
dile ve bilinen yabancı dilden kamu kurumunca yararlanıp yararlanılmadığına göre değişmektedir. Ayrıca tazminatlar, bazı kişilere sabit bir miktar olarak (maktu), bazı kişilere de Kanun Hükmünde Kararnameler ile belirlenen katsayıların memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan miktar üzerinden ödenmektedir.
Yabancı Dil Tazminatları Hangi Puan Grubuna Göre Sınıflandırılır?
Puan grupları ve ödeme bilgileri aşağıdaki gibidir.
96 - 100 A1 Düzeyi 1200 x Maaş Katsayısı
90 - 95 A2 Düzeyi 900 x Maaş Katsayısı
80 - 89 B Düzeyi 600 x Maaş Katsayısı
70 - 79 C Düzeyi 300 x Maaş Katsayısı
60 - 69 D Düzeyi 50 - 59 E Düzeyi’ ne tekabül eder. C ve üst seviyelere dil tazminatı ödenir.
Yabancı Dil Tazminatı Ne Kadar Süreyle Verilir?
Bu madde uyarınca yapılan sınavlardan alınan puanlar beş yıl süreyle geçerlidir. Bu
sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır. Seviyeleri C düzeyinde olanların beş yıl sonra ödemeleri kesilir.
Örgün Öğretimde En Fazla Kaç Saate Kadar Ücret Ödenebilir?
Örgün öğretimde haftada en fazla 20 saate kadar ücret ödenebilir.
İkinci Öğretimde En Fazla Kaç Saate Kadar Ücret Ödenebilir?
İkinci öğretimde haftada en fazla 10 saate kadar ücret ödenebilir.
Tez Danışmanlığı Dersi Ne Zaman Açılır ve Kaç Kredidir?
Enstitü Yönetim Kurulunca bir öğrenciye tez danışman öğretim üyesi ataması
yapıldığı tarihten itibaren uygulamada bir saat olarak tez danışmanlığı dersi açılır. Bu ders, her öğrenci için ayrı ayrı açılır. 10 saatten fazla olamaz. Enstitümüzde dersin açılabilmesi için öğrencinin tez aşamasında olması gerekli değildir.
Uzmanlık Alan Dersi Ne Zaman Açılır ve Kaç Kredidir?
Enstitü Yönetim Kurulunca tez danışmanı olarak atandığı tarihten itibaren teoride
beş saat olarak uzmanlık alan dersi açılır. Bu ders, her öğrenci için ayrı ayrı açılamaz. Doktora ve/veya yüksek lisans olarak iki adet açılabilir. Uzmanlık alan dersi alan bir öğrenci için mutlak suretle diğer derslerle birlikte Uzmanlık Alan dersi de açılmalıdır.
Tez Danışmanlığı Sayısı Kaçtır?
22 Kasım 2019 tarih ve 30956 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan yönetmelik
değişikliğiyle; Bir öğretim üyesi tez danışmanlığı yüksek lisans ve doktora programları için üst sınırı 14, tezsiz yüksek lisans programları için 16 öğrenci olarak belirlenmiştir. Ancak, bu sınırın düşürülmesine veya sadece ÖYP ve 35. madde kapsamında görevlendirilenler, yabancı uyruklu öğrenciler, lisansüstü programdan ilişiğini kestirmediği için programa kayıtlı gözüken ancak ilgili dönemde kayıt yenilemeyen öğrenciler ile aftan yararlanarak geri dönenleri gerekçe göstererek %50 artırılmasına üniversite yetkili kurulları karar verebilir.
Prof.Dr. | : 55 | |
Doç.Dr. | : 49 | |
Dr.Öğr. Üyesi | : 45 | |
Kız Öğrenci Sayısı | : 472 | |
Erkek Öğrenci Sayısı | : 191 |
Toplam Öğrenci Sayısı | : 663 | |
Doktora Öğrenci Sayısı | : 96 | |
Tezli Yüksek Lisans Öğrenci Sayısı | : 492 | |
Tezsiz Yüksek Lisans Öğrenci Sayısı | : 75 |
Ana Bilim dalı | : 47 | |
Doktora | : 24 | |
Tezli Yüksek Lisans | : 41 | |
Tezsiz Yüksek Lisans | : 3 |